vrijdag 26 juni 2009

doe het zelf

Zoals ik al eerder schreef moet je het partner soms makkelijk maken. Geef hem geen problemen die je zelf kan oplossen. Dit spel van gisteravond op BBO was een perfect voorbeeld. Maar eigenlijk was het een nog beter voorbeeld van dat je niet moet vergeten een tegenspeelplan te maken:


Je opent als zuid 1. West volgt 2, oost 2. West 2SA, oost 3SA.
Partner start met 7, klein, voor je negen die de leider laat houden (ze speelt de zes). Wat speel je na?

Hoe zitten die schoppens? Partner start de laagste. Heeft ze een singleton? Nee, het lijkt er sterk op dat ze heer-derde heeft. Dat is mooi! Dan zal 3SA wel down gaan. De leider zal toch niet zeven ruitenslagen hebben? Je speelt dus schoppen door voor het aas. Partner deblokkeert attent de heer. Ai, je bedenkt je opeens wat. Wat nu als de leider de ruitens gaat incasseren...


Dat doet ze, en je komt in dwang. Omdat je hebt geopend is het onmogelijk om de leider het fout te laten doen. Ondanks partners afsignaal in klaver zet je toch maar klaverheer sec. Dat geeft de overslag weg.
Goed gespeeld natuurlijk, maar niet zo mooi verdedigd. Jij kan zien dat partner niet moet deblokkeren. En zij niet, je zou tenslotte ook ruitenaas kunnen hebben in plaats van hartenaas. Deblokkeren lijkt 'normaal'. Jij moet dit voorkomen. Hoe?
Door schoppenvrouw na te spelen, natuurlijk! Nu kan partner niet deblokkeren zonder schoppenboer hoog te maken, en gaat het contract vanzelf down. Mooi spel dat bridge.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten