zaterdag 27 juni 2009

beter bieden - goed verdedigen

Bridge is geen exacte wetenschap. Soms gaan superieure contracten down, soms leidt de beste speelwijze niet tot succes. Maar als je beter biedt en speelt dan de tegenstander, zal je meestal de wedstrijd winnen. Dit bleek in de eerste set van de finale in San Remo. Nederland bood en speelde beter en kwam zo op een 56-26 voorsprong.
Je bent kwetsbaar tegen niet en zit op de tweede hand met:

AQ7543
AKJ4
82
9

Rechts van je opent 3. Je volgt 3 en partner biedt 3SA. Doe je nog iets?

In dit biedverloop kan partner van alles hebben. Hij weet niet veel meer dan dat we een soort opening hebben met vijf of meer schoppens. Op heel veel verschillende handen heeft partner geen andere keus dan 3SA te bieden. Het kan zo zijn dat 3SA het beste is, maar misschien moeten we wel in vier hoog zitten. Partner kan immers makkelijk vier (of meer!) hartens hebben. En als hij de lage kleuren niet voldoende stopt moet het misschien 4 zijn. Bij elkaar lijkt dit me voldoende reden om niet op 3SA te passen. Bied geen 4, dat suggereert sterk een 5-5 (met een 5-4 passen we meestal maar op 3SA), maar 4. Dat toont een vierkaart harten met extra schoppenlengte. Aan tafel in San Remo deed Bas Drijver dit bod, waar Ophir Herbst in dezelfde situatie paste. Het hele spel:

Zoals je ziet is 4 een stuk beter dan 3SA. Het werd in de praktijk met een overslag gehaald, waar aan de andere tafel de leider in 3SA geen kans kreeg van de verdediging. 13 IMPs voor Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten