woensdag 22 juli 2009

zelf bridgen

Na een kleine week kibitzen, mocht ik afgelopen maandag weer eens zelf spelen. De spellen waren niet heel boeiend, maar op elke clubavond zitten er toch wel een paar interessante spellen tussen. Neem deze 4:


Links heeft een opening met zes of meer klavers aangegeven. Rechts heeft een keertje gesteund.
Links start H. Je pakt A en speelt een harten naar de boer, die houdt. Stel dat je nu een klaver troeft en harten speelt. Rechts pakt het aas (links bekent) en speelt 10 na, klein, klein voor de boer. Hoe nu verder?

Nu rechts hartenaas heeft, moet links voor zijn opening wel H en A hebben. Het spel zit dus zo:


Behalve de plaatjes in schoppen en ruiten heeft links nog vier klavers en twee onbekende kleintjes in de andere kleuren. Zie je hoe je moet spelen om maximaal nog twee slagen te verliezen?

Ruitenheer ziet er vrij veilig uit, maar is het niet. Links kan het aas pakken en ruiten naspelen. Je moet wel de vrouw leggen en nogmaals ruiten spelen. Zoals het spel ligt (links had Hx 9xx AT HV9xxx) komt rechts aan slag, terwijl links schoppenheer weggooit! De schoppenintroever is de downslag.
A daarentegen is 100%. Of de heer nu wel of niet valt maakt niet uit. Je speelt schoppen na, die links mag pakken (of troeven). Je komt nu in je hand om de laatste troef te trekken, en kan de ruitens hoogspelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten