woensdag 29 juli 2009

verder na een informatiedoublet


Naar aanleiding van probleem 46 op Goan's panel ontstaat er een discussie hoe je het beste verder kan bieden na een informatiedoublet. En of een sprong naar tweehoogte een vier- of vijfkaart zou moeten beloven. En hoe sterk een cuebid zou moeten zijn na (1X)-dbl-(pas)-2X.
Naar mijn mening is het verstandig om een sprong naar twee hoog een vijfkaart te laten beloven. Dit maakt het verdere bieden eenvoudiger. Zo kom je vaker en sneller in het juiste eindcontract.
Met inviterende handen met een vierkaart gebruik je het cuebid. Ik speel al heel lang dat dit cuebid forcing is tot we een fit hebben gevonden ofwel tot 2SA. Het grote voordeel hiervan is dat dubbelaar gewoon forcing twee hoog kan bieden - hij hoeft niet te springen of cue-en met overwaarde. En antwoordende hand kan ook rustig zijn vierkaartjes bieden, zodat op zo laag mogelijk niveau de fit kan worden vastgesteld. Het cuebid is inviterend of beter (laten we zeggen vanaf een punt of 10/11), maar er kan dus alleen onder de manche worden gestopt in drie hoog of 2SA.
Als je niet tegenover een minimaal informatiedoublet met fit in drie hoog wil komen, moet je dus gewoon op éénniveau antwoorden. Dat zou dus zelfs nog op tien punten kunnen. Partner wordt geacht te steunen op elke redelijke kaart met een vierkaart mee.
Zeker als je graag licht volgt en doubleert is deze aanpak ideaal. Hoe lichter een volgbod op éénniveau kan zijn, hoe sneller je moet doubleren met een kaart die te sterk is voor een volgbod. Een biedverloop als (1K)-dbl-(pas)-2K//(pas)-3H geeft zo'n hand aan. Maar ook voor degelijke volgers is deze stijl uitstekend geschikt. Probeer het uit, zou ik zeggen!

4 opmerkingen:

 1. Tot we een fit hebben gevonden ofwel tot 2SA kan ik niet meer vinden in Bridge, wel:
  (1K)-dbl-2K-2H nf (Niemeijer 7/09; van der Linden 5/01)
  (1K)-dbl-2K-2H-2S nf (Niemeijer 7/09; van der Linden 5/01)
  (1K)-dbl-2K-2S nf (Niemeijer 7/09)
  (1R)-dbl-2R-2H nf (ladder 3/06; Felten 6/05; ladder 3/01)
  (1R)-dbl-2R-2H-2S nf (Felten 6/05)
  (1R)-dbl-2R-2S nf (ladder 3/06)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op Goans panel voel ik me een roepende in de woestijn. Ze willen er niet aan. Leuk te zien dat wat ik speel zo slecht niet is.
  Gerrit de Benis

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De aanpak is noodzakelijk bij licht(er) volgen en doubleren. Als je dat niet wilt, voldoet de standaard aanpak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Probeer het uit, zou ik zeggen!"

  Ik ben overtuigd, dus vanaf nu is dit met vaste partner onze afspraak. We speelden al dat het cue-bid forcing tot 2NT of fit was, maar boden met een punt of 8-10 en 4-krt totnutoe 2M. Voelt niet altijd lekker en 1M zal meestal wel voldoen inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen