maandag 7 december 2009

moetjes

Bridge is geen exacte wetenschap. Zelfs als alle topspelers het erover zijn dat dat ene bod het beste is*, is er geen garantie dat het bod in de praktijk werkt. Wantrouw dus spelers die zeggen dat biedingen standaard, opgelegd of 'common sense' zijn. Als het hele goede spelers zijn, mag je ze natuurlijk wel serieus nemen, maar vergeet niet te vragen naar het waarom.

Tot zover de bijsluiter. Want er zijn wel degelijk biedingen die 'goed' of 'niet goed' zijn. En er is dus ook wel degelijk veel te leren. Als trainer van de aspiranten zie ik jonge talenten vooral heel veel leren. En soms ook razendsnel.

Wat moeten ze leren? Nou, niet veel anders dan iedere ambitieuze beginnende bridger moet leren. Bijvoorbeeld dat je met B10953 AB6 B8 H62 1S moet volgen als je rechtertegenstander 1K opent, en niet moet passen. En dat je met AV32 HB102 H93 A3 doublet moet zeggen, en niet 1SA als rechts 1K opent.

Let op, ik zeg wel degelijk dat je dat hier MOET doen. Het zijn moetjes. Niet omdat het op dit spel beter uitpakt, maar omdat het 'beter' is. Op de lange duur is het verliezend om te passen met B10953 AB6 B8 H62. Waarom? Omdat je een schoppencontract (ja, ook een manche) zou kunnen missen als je nu niet volgt. Omdat je het deelscoregevecht verliest (je gaat het niet eens aan). Omdat je de kans voorbij laat gaan om de tegenpartij biedruimte weg te nemen. Enzovoort.

Na de wedstrijd analyseer je natuurlijk je fouten. En je vraagt raad aan de betere spelers in je omgeving. En je probeert onderscheid te maken tussen de moetjes en de beslissingen. Want helaas zijn er niet zo veel moetjes. Meestal krijg je lastige beslissingen te nemen. Dan opent bijvoorbeeld je rechtertegenstander met 2S (5S 4+laag, zwak) en moet je beslissen of je (niemand kwetsbaar) iets doet met 5 AV754 H1054 B62. Passen of niet?

Geen moetje. Wel moeilijk. Ik zou voor doublet kiezen, maar pas vind ik volledig te billijken. Toch?

* Zo'n consensus onder topspelers komt niet vaak voor, trouwens. Zo zou je denken dat de hele Meesterklasse wel 3K zou openen met xxx xx xx AHBTxx, niet tegen wel in de tweede hand. Maar nee, mijn tegenstander opende 1K(!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten