donderdag 22 juli 2010

start geen troef

Sommige van mijn aspiranten hebben er een handje van om (te pas maar vooral) te onpas met troef te starten. Daarom vandaag de volgende wijsheid:

Start nooit met troef, behalve als je een plan hebt

Dat plan zou een solide tegenspelplan moeten zijn. Bijvoorbeeld:

- introevers in de dummy voorkomen
- troef trekken en winners cashen (het komt voor...)
- wie weet er nog één?

2 opmerkingen:

 1. Op 15 februari heb je onder het kopje "Start van de dag" een startprobleem gepresenteerd, waar ik troef ben gestart met als argumenten: * Geen duidelijke indicatie van een lange zijkleur, die tot een agressieve start uitnodigt.
  * Met deze holding en nog een punt of 8-9 bij partner wil ik vooral niet iets weggeven. Elke kleur kan fout zijn, ook de troefkleur, maar daar staat tegenover dat dit een enkele keer een introever aan de korte kant verhindert en sowieso is a priori de kans dat troef iets weggeeft volgens mij kleiner dan andere kleuren, want daar weet ik minder van.

  Je hebt daar toen in april onder het kopje "Strafwerk" een analyse van x-aantal spellen op losgelaten en troef bleek het meest succesvol :=)

  Ik ben uiteraard met je eens dat je bij je start het liefst een plan hebt, maar ik denk dat troef relatief vaak goed is en dat is ook weer niet zo onlogisch. Tenslotte spelen ze vaak een troefcontract, omdat ze denken zo extra slagen te maken.

  Ik wil natuurlijk de trainer niet in de wielen rijden, maar misschien moet je eigenlijk de stelling wel omdraaien:
  start troef tenzij je een beter plan hebt :=)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, ik weet niet wiens raad ze het meest opgevolgd hebben :=) maar in elk geval een hele mooie bronzen medaille bij het WK. Gefeliciteerd !!

  BeantwoordenVerwijderen