dinsdag 29 juni 2010

gewoon mooi spelen

Gisteren was ik niet in staat om (veel) BBO te kijken. Wat Nederland betreft heb ik niet veel gemist, want er werd geen enkele wedstrijd uitgezonden.
Vandaag gelukkig wel twee wedstrijden van het Open Team en één van de vrouwen.
Het is natuurlijk een raar systeem, dat er acht van de eerste achttien wedstrijden meetellen. Maar volgens mij wel beter dan bij het vorige EK, waar geen enkele score uit de eerste fase meetelde. Nederland heeft nog 11 echte wedstrijden te gaan. Vandaag tegen Polen en Estland, vanaf morgen tegen de negen landen uit de andere poule. Vanavond is er eigenlijk pas echt iets van de stand in de finalepoule te zeggen. Dus verder geen bespiegelingen.

Gewoon mooi spelen vandaag, dus. Hier alvast een spelletje ter inspiratie (druk op next voor de uitkomst):5K is niet zo'n mooi bod. 4S is beter - partner zal naar 5K corrigeren als hij geen vierkaart schoppen heeft. Hoe dan ook, 5K wordt natuurlijk altijd het eindcontract. Hoe gaan we dit spelletje aanpakken?

1 opmerking:

 1. Ik denk dat rechts met drie troeven, en zeker met Kxx bij deze kwetsbaarheid wel uitgenomen zou hebben, en gezien de pas op de 1e hand zullen daar wel beide majors zitten en niet 1 lange (afhankelijk van het soort preempts dat ze spelen).

  Primair wil je 3 schoppens maken en dan rechts ingooien om van HA af te spelen, met wat zijkansjes, zoals 4 schoppenslagen (QTx rechts) of toch HA goed.

  Twee varianten zijn a) de dubbele S-snit, hoewel je wat weinig entrees in dummy hebt en b) 3x schoppen in de hoop dat SQ valt of rechts Qxx heeft (na eerst 3x R geelimineerd te hebben).

  Dus K5, KT, RQ getroefd, KJ en dan de verdeling nog even inschatten (rechts zal wel R-lengte aangegeven hebben, en de troef weet je nu uiteraard).

  Als er niets bijzonders gebeurd is zou ik nu een schopje naar de 9 spelen in de verwachting dat rechts niet in zal leggen (daarom niet SJ voor, ST sec links zal wel niet). Gaat dat volgens plan dan kun je bij 4 schoppens rechts nog een derde R in de hand troeven voor de ingooi, zijn het er 5 of 6 dan lukt dat niet en moeten de R maar 8-2 gezeten hebben.

  Heeft rechts drie troeven dan hoop je maar dat er QTxx/QTx van S zit.

  Legt rechts toch ST in dan moet je maar hopen dat dat niet van een 5/6 kaart is, of dat z/hij er eentje afgooit op de 3e troef.

  Het alternatief van Ruiten elimineren en 3x schoppen lijkt me wat minder kansrijk.

  BeantwoordenVerwijderen