donderdag 20 mei 2010

transfers of niet

Zoals beloofd hier dan iets van mijn ideeën over omgaan met een volgbod van de tegenpartij. Eerst een waarschuwing: dit systeem kan leiden tot misverstanden, irritaties en puntenverlies.

De uitgangspunten zijn als volgt:
- we proberen te transfereren (of 'switchen') als dat extra ruimte oplevert voor een hoge kleur (ten koste van een lage - niet ten koste van de andere hoge kleur)
- we bieden onze verdeling en kleuren zo snel mogelijk
- het liefst maken we openaar leider (in SA, maar ook in een major als dat kan)

Twee voorbeeldbiedverlopen:

1K (1R)

X 4+H
1H 4+S
1S transfer naar 1SA
1SA natuurlijk
2K 5+K, 10+
2R 5+H, 10+
2H 5+S, 10+
2S zwak
2SA 5+H, 5+S, 8+
3K zwak
3R splinter met lange klaver
3H goede preëmpt
3S goede preëmpt
3SA om te spelen
4K 5+K, 5+H
4R 5+K, 5+S

Meest opvallend zijn 2SA en vier laag. Met een 5-5 loont het om direct je kleuren te bieden, omdat de kans groot is dat links gaan steunen. Als je vijf klavers hebt is er zeker fit (in klaver of je major) en kan je dus direct hoog bieden. Dit zet de tegenstander ook meer onder druk.

1H (2K)

X 4S of (heel) sterk balanced of driekaart fit
2R 5+S, 8+
2H natuurlijk
2S 5+R, 11+
2SA 3+H, inviterend
3K 4+H, mancheforcing of 3H heel sterk
3R 4+H, mixed raise
3H zwak
hogere biedingen geven fithanden aan.

Hier en daar staan puntenaanduidingen bij biedingen. Die geven meer een indicatie dan dat het harde regels zijn. De belangrijkste regel is dat je je kleur(en) moet bieden. Als je AVBxxxx in ruiten hebt en verder niets bied je natuurlijk wel 2S na 1H-(2K). Ook al hoor je daar eigenlijk meer punten voor te hebben.

Het verdere bieden spreekt eigenlijk vanzelf. Het aannemen van een transfer toont een minimum en geeft aan dat je op een non-forcing freebid gepast zou hebben. Het belooft noch ontkent dus fit. Met echte fit zal je normaal gesproken wel hoger steunen...

2 opmerkingen:

  1. Na 1K-(1R) is het best plausibel dat je beide majors hebt, en in dat geval zal de TP de R gaan steunen. Het klassieke negatieve doublet wordt in deze uitwerking dus node gemist.

    Omdat je geen twee manieren nodig hebt om het, ook nog relatief zeldzame, 1SA te bieden kun je één daarvan wellicht voor 44 hoog gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb wel 1S gespeeld als 4/4 hoog. De Italianen spelen 2R voor beide hoge kleuren. Ik denk dat dat het beste is, maar de beschreven aanpak bevalt goed.

    BeantwoordenVerwijderen