donderdag 10 december 2009

bied al je kleuren

Als je een kleur hebt, moet je hem bieden. En als je twee kleuren hebt, moet je ze allebei bieden. Tot zover de tip van de dag.
Als de tegenstander voor je opent, zorg dan dat je je tweekleurenspel direct kan aangeven. Speel als zij 1S openen liever een systeem waarin beide kleuren bekend zijn dan Michaels (2S=H plus een onbekende lage kleur). Maar vergeet ook verder in het bieden niet al te kleuren te bieden.
Soms zit je wel eens lastig als je een zeskaart in een hoge kleur hebt en een vijfkaart laag. Als je dan je beide kleuren tegelijk aangeeft, komt die zeskaart vaak niet meer in beeld. Toch is ook dan vaak het bieden van beide kleuren ineens te verkiezen:



2H is natuurlijk helemaal niet gek, maar wie gelooft in het bieden van al zijn kleuren kiest voor 2SA. Op dit spel van afgelopen maandag werkte dat bijzonder veel beter:



4S kan down, maar werd steeds gemaakt. Als je 2SA volgt, bied partner 5K. Dat contract zit erin, zonder schoppenstart met een overslag. Zouden NZ redden met 5R?

maandag 7 december 2009

moetjes

Bridge is geen exacte wetenschap. Zelfs als alle topspelers het erover zijn dat dat ene bod het beste is*, is er geen garantie dat het bod in de praktijk werkt. Wantrouw dus spelers die zeggen dat biedingen standaard, opgelegd of 'common sense' zijn. Als het hele goede spelers zijn, mag je ze natuurlijk wel serieus nemen, maar vergeet niet te vragen naar het waarom.

Tot zover de bijsluiter. Want er zijn wel degelijk biedingen die 'goed' of 'niet goed' zijn. En er is dus ook wel degelijk veel te leren. Als trainer van de aspiranten zie ik jonge talenten vooral heel veel leren. En soms ook razendsnel.

Wat moeten ze leren? Nou, niet veel anders dan iedere ambitieuze beginnende bridger moet leren. Bijvoorbeeld dat je met B10953 AB6 B8 H62 1S moet volgen als je rechtertegenstander 1K opent, en niet moet passen. En dat je met AV32 HB102 H93 A3 doublet moet zeggen, en niet 1SA als rechts 1K opent.

Let op, ik zeg wel degelijk dat je dat hier MOET doen. Het zijn moetjes. Niet omdat het op dit spel beter uitpakt, maar omdat het 'beter' is. Op de lange duur is het verliezend om te passen met B10953 AB6 B8 H62. Waarom? Omdat je een schoppencontract (ja, ook een manche) zou kunnen missen als je nu niet volgt. Omdat je het deelscoregevecht verliest (je gaat het niet eens aan). Omdat je de kans voorbij laat gaan om de tegenpartij biedruimte weg te nemen. Enzovoort.

Na de wedstrijd analyseer je natuurlijk je fouten. En je vraagt raad aan de betere spelers in je omgeving. En je probeert onderscheid te maken tussen de moetjes en de beslissingen. Want helaas zijn er niet zo veel moetjes. Meestal krijg je lastige beslissingen te nemen. Dan opent bijvoorbeeld je rechtertegenstander met 2S (5S 4+laag, zwak) en moet je beslissen of je (niemand kwetsbaar) iets doet met 5 AV754 H1054 B62. Passen of niet?

Geen moetje. Wel moeilijk. Ik zou voor doublet kiezen, maar pas vind ik volledig te billijken. Toch?

* Zo'n consensus onder topspelers komt niet vaak voor, trouwens. Zo zou je denken dat de hele Meesterklasse wel 3K zou openen met xxx xx xx AHBTxx, niet tegen wel in de tweede hand. Maar nee, mijn tegenstander opende 1K(!).

donderdag 3 december 2009

choice of games cuebid (1)

Al bijna een hele maand geen bericht. Het is weer de hoogste tijd, dus.
Tuurlijk, het was een drukke tijd, zo met die griep erbij, maar dat is maar een excuus.
Vandaag een klein postje om weer te proberen terug in een ritme te komen.

Een steeds terugkerend probleem is het volgende. We zijn in een competitief biedverloop bezig - meestal nadat zij preempten - en één van ons doet een bod in de kleur van de tegenpartij, Wat betekent dat? Sterk met fit, of op zoek naar de beste manche?
Zelf geef ik de voorkeur aan de laatste betekenis. Als we een onduidelijk cuebid doen, is het in eerste instantie bedoeld om de beste manche te onderzoeken. Soms kan je het ook bieden als je sleminteresse hebt met fit in partners kleur. Dat moet dan later blijken.

Neem dit spel van vorige week op BBO:



Hier vond ik dat ik genoeg had om niet te passen, met die mooie hulp in klaver. Ik bood 4R ('kies een manche') omdat we nog een 4-4 fit in harten konden hebben. Als partner 4S zou bieden, kan ik corrigeren naar 5K. Het hele spel:



Nu was het makkelijk, maar het is uiteraard ook interessant om te bekijken hoe het biedverloop verder kan gaan na 4R.
De volgende vragen zijn komen dan op:

(1R)-dbl-(3R)-pas//
(pas)-4K-(pas)-4R//

1 wat betekent 4SA nu door dubbelaar?
2 stel dat dubbelaar 4S biedt:
a wat betekent dan 4SA door partner?
b en 5K?
3 stel dat dubbelaar 4H biedt:
a wat betekent dan 4SA?
b en 5K?