woensdag 12 mei 2010

scouting

Over ruim een maand begint het EK in Oostende.

Opvallende debutant is Agustin Madala (ex-Argentiniƫ) die inmiddels bridge-Italiaan is geworden. Zo worden Fantoni-Nunes opnieuw gepasseerd. Daar is niet iedereen het mee eens. Voor wat het waard is hier nog iets over die kwestie.

Dankzij de live uitzendingen van BBO weten we inmiddels alles over de wereldtopparen. De Italianen zijn zo ongeveer wekelijks te volgen. Nou gebeurt er volgens mij nog niet heel veel aan serieuze scouting. Natuurlijk is het goed om van eigen kracht uit te gaan, maar het helpt als je goed op de hoogte bent van de stijl van de tegenstanders. Een interessant team om te bekijken wat dat betreft is Duitsland. Drie paren met systemen die wat afwijken van wat de rest van de wereld doet. Maar behalve dat spelen ze spelen ook wat 'raar' bridge.
Als illustratie een spel van vanochtend uit de Bonn Nations Cup:Josef Piekarek bood nu 5K. Niet een bod dat veel topspelers zouden doen, denk ik. Dan lijken me direct 5K (zet de tegenstanders iets meer onder druk) of 4K (laat partner meedenken) beter. 5K gaat zeer waarschijnlijk tenminste voor 500, en de kans dat de tegenpartij ten onrechte vijf-over-vijf gaat bieden lijkt niet zo groot. In de praktijk zat 4H er precies in en was 5K -500. Drie IMPs winst dus voor Duitsland.

Als er zoiets bestaat als een teamstijl dan is de Duitse samen te vatten als volgt:

- ze doubleren vaker voor straf dan de anderen, ook omdat ze veel meer strafdubbels spelen (internationaal is 'alle dubbels take-out' zo ongeveer de standaard)
- ze hebben vaak veel (verdediging) voor hun preempts (waardoor ze dus sneller kunnen doubleren als de tegenpartij zich laat opdrijven)
- ze nemen veel competitieve beslissingen 'op gevoel' (ze redden veel vaker dan anderen 'omdat ze de tegenpartij geloven')

Af- en tegenspel zijn over het algemeen behoorlijk verzorgd. Al met al een lastig team om tegen te spelen. Want ze scoren vaak goed, al gaan ze er ook wel eens enorm vanaf, door eigen toedoen. Ik ben benieuwd hoe ze het is Oostende gaan doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten