dinsdag 5 januari 2010

nooit meer voor straf?

We spelen al bijna geen enkel doublet meer voor straf. Zeker op laag nivo niet. En het worden er nog steeds minder ook. Zelfs het klassieke psyche-ontmasker-doublet moet eraan geloven.
Dit is de situatie. Partner opent met één laag en rechts doubleert. Met wat fit in partners kleur is het nu niet al te gevaarlijk om een hoge kleur te psychen (de zogenaamde babypsyche). Toen ik (erg) jong was deed ik het graag, tot mijn partner het me verbood.
Omdat dit een veel voorkomende situatie is, en de babypsyche zeer regelmatig werd geprobeerd, speelde men een doublet in deze situatie voor straf 'om de psyche te ontmaskeren'. Maar eigenlijk is dat zonde. Een informatiedoublet heeft veel meer waarde. Zeker op 1S is het plezierig om een vierkaart harten aan te geven. Om schoppens aan te geven hebben we doublet ook eigenlijk niet nodig. We kunnen die kleur gewoon bieden als we een psyche vermoeden.

Zo kunnen we nauwkeuriger bieden:

Met de eerste hand zou je ook 2H bieden als doublet voor straf is. Maar een informatiedoublet ziet er veel mooier uit, niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten