zaterdag 3 oktober 2009

mañana

Met morgen bedoelde ik morgen, en niet over een paar dagen. Maar goed, hier dan toch nog de oplossing van het tegenspelprobleem (klik op next voor de eerste twee slagen):Hoe zit het spel? Oost zou een 5332 moeten hebben, gezien de uitleg. Het is natuurlijk denkbaar dat hij een 5422 als balanced verkoopt, maar een singleton lijkt onwaarschijnlijk. Omdat we uit de eerste slag weten dat de leider kAH heeft, moet hij een 2353, 3253 (of een 2524) hebben. Partners sB betekent dat de leider de vrouw heeft. Er is geen reden om met sVx schoppen te spelen, dus spelen we de leider op een 3523.

Okee, zijn er dan nog downkansen?

Niet al te veel. Van de drie ontbrekende plaatjes (hAH en rH) heeft de leider er twee. We hebben dus ofwel twee ruitenslagen, ofwel een ruiten en (maximaal) één troefslag. De enige manier om een vierde verdedigende slag te versieren zit in de troefkleur. In elk geval hebben we h9, dat is al iets.

Hoe promoveren we die tot downslag?

We hebben maar één kans. Partner moet een ruiten voortroeven met h10, en daarna moet de leider de troeven verkeerd doen. rHx en hTx van harten is niet genoeg, maar misschien heeft partner hA10. Speel een kleine ruiten na, en hoop er het beste van.Of de leider - die trouwens merkwaardig speelde, kV leggen in slag één ziet er raar uit- dit goed zou doen zullen we nooit weten, want ik speelde klaver door...

Volgende keer beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten