vrijdag 4 september 2009

4H gemist

Vroeger, toen ik nog klein was en bij de junioren speelde, was er één criterium waarop ik mijn nevenparen beoordeelde. Als ze 'gewoon hun manches boden' mochten ze blijven. Niets is zo irritant als steeds zes of tien IMPen te verliezen als je -400 of -620 tegenkrijgt. Tegenwoordig ben ik jeugdtrainer en druk mijn spelers op het hart dat ze niet te ingewikkeld moeten doen bij het bieden op manchenivo. Uiteraard moet je kunnen inviteren, maar long/short/help- en andere malle trials: je kan ze missen. Het geeft alleen maar informatie weg aan de tegenstander. Zodat die de beste start en verdediging kunnen vinden. Als je naar slem wil, moet je natuurlijk informatie kunnen uitwisselen. Maar als je wel of niet naar de manche wil: één algemene invite kan meestal volstaan. Één van mijn favoriete biedverlopen is dan ook 1S-2SA(invite met 3+S)-4S. Links mag 'in de blind' starten.

Ik nam zonet de spellen door van Nederland van de wedstrijden die ze niet op BBO speelden. Over biedverlopen dus geen informatie, alleen de eindcontracten zijn zichtbaar. En wat viel op?
In de wedstrijden tegen Mexico en Marokko misten de verschillende Nederlandse paren wat veel manches. De (voor de volger) teleurstellend kleine overwinningen hadden waren wat groter uitgevallen als er iets minder subtiel was geboden op manchenivo.
Tegen Mexico: 4H op spel 7, 4H op spel 10. Tegen Marokko: 4H op spel 19.
Nogmaals, ik ken de biedverlopen niet. Ik kan me biedverlopen op deze spellen voorstellen waarna je in de problemen komt. Bovendien: spel 7 tegen Mexico hebben OW een goedkope redding, spel 19 tegen Marokko was geen 100% contract. Maar toch, het ziet er erg onbevredigend uit, dit rijtje. En dan was er ook nog deze 4H tegen de VS.

Want ergens in mijn achterhoofd spookt die rampzalige zitting (wie bijgelovig is, klikke niet op deze link - met BBO kan je hem openen) tegen Duitsland in Beijing. Olympiade 2008. Ik zie mezelf nog zitten achter de computer. Ik kon nauwelijks te geloven dat we zo werden weggetikt. Vijf mancheswings tegen, waarvan drie maal vier harten gemist. Sommige manches waren slecht, maar werden gemaakt. Het zat natuurlijk ook allemaal tegen.

Dit WK zal het beter gaan. Heel bridgend Nederland ziet dit team de finale halen. Ik ook natuurlijk. Dus heren internationals, verover de wereld en begin bij het bieden van 4H! De supporters zullen jullie dankbaar zijn.

1 opmerking:

 1. Richard van Houten5 september 2009 om 09:09

  Maarten,

  Ten eerste een compliment, deze blog ziet er prachtig uit. De vormgeving van de spellen maakt de discussie en analyse zoveel makkelijker.

  Ook mij valt het op er tegenwoordig veel minder geknald wordt. De trend is wetenschappelijk informatie uitwisselen tot het technisch correcte contract bereikt wordt dat dan ook nog in de juiste hand zit! Vooral kwetsbaar is het erg zuur als dan de andere tafel wel 4 biedt en maakt, ook al omdat verdedigen (starten) zoveel moeilijker is.

  Dit team gaat zich kwalificeren dat is zeker, de finale halen is een ander verhaal, tegen veel mogelijke tegenstanders in de kwart / halve finale hebben ze een pittige achterstand weg te werken.

  BeantwoordenVerwijderen